![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 44 Pomógł: 0 Dołączył: 11.11.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak się zastanawiam jak wygląda konstrukcja zapisu do bazy użytkowników którzy czytali moje artykuły, odwiedzili moją stronę lub oglądali mój profil? Dla jasności dodam, że chodzi mi o np. wykaz 100 ostatnich użytkowników którzy oglądali mój profil, jak coś takiego zrobić?
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 135 Pomógł: 15 Dołączył: 17.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ma sens. Przy kazdym zapytaniu do bazy danych
jest wywolywany bardzo skomplikowany skrypt i sam program bazy danych, a procz tego wszystko jest czytane z dysku bo baza danych tak na prawde jest zapisywana w postaci plikow na dysku serwera. Podobnie jest z sesjami, albo zmiennymi. Zmienne trafiaja do pamieci, a jesli ta juz jest zapchana to trafia to do pamieci podrecznej swap. Przy sesjach wszystkie zmienne sa zapisywane na dysku, ale obsluguje je sam interpreter php. Iloscia zmiennych nie musisz sie przejmowac. Kiedys mialem starszy skrypt forum przema, a to wyciska z serwera ostatnie poty. W tym starszym skrypcie do bazy bylo zadawanych okolo 30 .. nawet do 40 zapytan do bazy. Mialem wtedy spore problemy z forami na hostach, ktore odkupowalem od innych. Dzisiaj nie ma takich problemow poniewaz to samo forum zadaje tylko max 9 zapytan do bazy. Przy zwiekszonej ilosci uzytkownikow mimo to spadl load na serwerze. Nie martw sie, ze sie dopiero uczysz. Jak sobie wymyslisz skrypty i organizacje danych tak bedziesz mial. Wazne zeby dzialalo, a sposoby rozwiazan przyjda same z czasem. Ja tez sie nie uwazam za guru w tych sprawach, ale staram sie cos niecos podpowiedziec. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 17.10.2025 - 10:49 |