Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [MySQL][PHP]Jak to jest zrobione?, użytkownicy którzy odwiedzili twój profil...
kosma

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Tak się zastanawiam jak wygląda konstrukcja zapisu do bazy użytkowników którzy czytali moje artykuły, odwiedzili moją stronę lub oglądali mój profil? Dla jasności dodam, że chodzi mi o np. wykaz 100 ostatnich użytkowników którzy oglądali mój profil, jak coś takiego zrobić?
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
kosma

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Dzięki CyberDuck_ za nakierowanie bo choć pamiętałem o GROUP BY to zamierzałem po nie sięgnąć tj. zgłębić działanie tej dyrektywy troszkę później.
Nie mniej naprostowałeś mnie i wyszło mi teraz coś takiego:
  1. SELECT tabela1. id, login, i_co_tam_potrzeba, tabela2.odbiorca, data_nadania
  2. FROM tabela1, tabela2 WHERE tabela2.nadawca='$id' AND tabela2.odbiorca=tabela1.$id GROUP BY $id ORDER BY data_nadania

Zapytanie troszkę inaczej wygląda niż poprzednie ponieważ w międzyczasie naszła mnie myśl aby zmienić tak jak mam w tabeli pw i zmieniłem:
Cytat
kto_id => nadawca
kogo_id => odbiorca
kiedy => data_nadania

co pozwoliło mi powyższe zapytanie zastosować też do PW (wiadomości) i teraz jednym kliknięciem mam kto mnie odwiedził albo kogo ja odwiedzałem jak i też kto do mnie pisał lub też do kogo ja pisałem.
Tylko jakoś takie karkołomne to zapytanie jak na moje amatorskie oko, a co dziwne działa!!!!

Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 13.10.2025 - 01:33