![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 866 Pomógł: 32 Dołączył: 2.06.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam jedno pytanie: Do czego tak na prawdę mogą się przydać interfejsy w programowaniu? Bo za cholerę nie wiem. Szukam unikalnego zastosowania, którego nie dało by się z powodzeniem zastąpić czymś innym i nie znajduję. Do czego to więc?
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 175 Pomógł: 12 Dołączył: 28.06.2007 Skąd: Bytom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nasunęła mi się jeszcze jedna myśl, a propos interfejsów (i nie tylko) - mianowicie: "Wymyślanie koła na nowo".
Co prawda w javie piszę dopiero od paru miesięcy, ale zauważyłem, że każde rozwiązanie jest w pewien sposób udokumentowane np. odpowiednim interfejsem/abstraktem etc. Pisząc tam jakąś klasę, nie skupiam się nad tworzeniem całego drzewa począwszy od Object, ale wykorzystuje już to co tam jest, co mi język dostarcza. W phpie zaś, niby mamy SPL, ale jest ono wg mnie dosyć ubogie. Można też powiedzieć, że ile programistów, tyle rozwiązań dotyczących jednego problemu. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 16.10.2025 - 16:48 |