![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 5.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Mam problem z napisaniem strony - mam 3 pola do wpisania danych, i docelowo te dane mają zapisać sie na pliku txt. Problem w tym, że napisałem w/w formularz i skrypt php zapożyczyłem z tej strony... Mimo to po wpisaniu danych do formularza nic się nie dzieje (nic nie pojawia się w pliku tekstowym)
Oto dwie części strony HTML, moim zdaniem odpowiedzialne za cały proces, no i skrypt php.
Jeśli ktoś może mnie naprowadzić na dobry trop, byłbym wdzięczny! (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Skoro tak piszesz to zapewne wiesz czym się różni 6 od 7. Na co mi w pliku do zapisu i odczytu tylko parametr eXecute? (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Poza tym plik ma a+, czyli w domyśle już mamy, że skrypt sam ten plik zakłada i aktualizuje. Po co więc ktokolwiek ma mieć prawa do odczytu i zapisu poza skryptem? Tu już się kłaniają podstawy bezpieczeństwa i stąd prawa do zapisu i odczytu nadane tylko skryptowi czynią plik przez niego założony o wiele bezpieczniejszym. A ustawieniem 777 pozwoliłeś każdemu na grzebanie wewnątrz tego pliku. To nie jest bezpieczne. Wyobraź sobie teraz, że ktoś w środek wrzuci skrypt i masz na serwerze jazdę bo mu nawet atrybut wykonywalności (X) ustawiłeś poza odczytem i zapisem. Wszystko się powinno robić z głową. A tak masz bardzo poważną lukę bezpieczeństwa. Fajnie? Pza tym nie myl prawa do nadpisywania z prawem do wykonywania. Nie na darmo pewne pliki ustawia się na 755, inne na 644, a jeszcze inne inaczej. Po to te uprawnienia istnieją by nikt niepowołany nie robił co chce z nimi. Jeśli tylko ktoś by zauważył, że masz pliki na 777 to albo za chwilę nie miałbyś już portalu albo zrobili by Ci z niego jesień średniowiecza (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 14.10.2025 - 05:55 |