![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 44 Pomógł: 0 Dołączył: 11.11.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak się zastanawiam jak wygląda konstrukcja zapisu do bazy użytkowników którzy czytali moje artykuły, odwiedzili moją stronę lub oglądali mój profil? Dla jasności dodam, że chodzi mi o np. wykaz 100 ostatnich użytkowników którzy oglądali mój profil, jak coś takiego zrobić?
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 44 Pomógł: 0 Dołączył: 11.11.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dziękuję za odpowiedzi, miałem nadzieję że jest to możliwe bez tworzenia nowej tabeli, tj nadpisując rekord z id użytkowników, tylko głowiłem się jak ograniczyć jego "pojemność" do określonej ilości. Tzn aby nadpisując nowe, usuwało te najstarsze. Skoro trzeba utworzyć nową tabelę i w niej zapisywać użytkowników odwiedzających to teraz zastanawiam się jak skonstruować zapytanie aby wyciągało id nie dublujące się w danym dniu? Jeśli X odwiedził mnie dziś 20 razy to aby wyświetliło tylko ten ostatni i o ile skorzystać mogę z DISTINCT aby to osiągnąć to czy da się tak skonstruować zapytanie aby DISTINCT odnosiło się do jednego dnia, wyszukując tych dni np 30?
Jako że być może mało zrozumiale się wypowiadam zobrazuje na przykładzie: - dzisiaj X odwiedził mnie 5 razy, - wczoraj X odwiedził mnie 3 razy, - przedwczoraj X odwiedził mnie 7 razy - itd z co najmniej kilkoma odwiedzinami w jednym dniu Da się za pomocą jednego zapytania wyciągnąć id użytkowników bez dublowania ich w kolejnych dniach? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 12.10.2025 - 13:35 |