![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 866 Pomógł: 32 Dołączył: 2.06.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam jedno pytanie: Do czego tak na prawdę mogą się przydać interfejsy w programowaniu? Bo za cholerę nie wiem. Szukam unikalnego zastosowania, którego nie dało by się z powodzeniem zastąpić czymś innym i nie znajduję. Do czego to więc?
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 2 921 Pomógł: 269 Dołączył: 11.08.2005 Skąd: 127.0.0.1 ![]() |
LBO
Cytat Ja tylko niosę pomoc (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Jeśli chciałbym pisać o .NET, to pisałbym w jego kontekście. Autor tematu prosił o wyjaśnienie po co są interface-y, a nie jak działają w konkretnym języku. Przykład z operatorem wydawał mi się najbliższy sercu programisty, więc go wykorzystałem. Nie chodziło mi o zanurzanie się w teorię przeciążania operatorów, LINQ, czy w konkretną implementację interface-ów. Moje rozważania są czysto teoretyczne i mają tyle wspólnego z rzeczywistością, co UML - z resztą napisałem to w moim pierwszym poście w tym temacie. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 866 Pomógł: 32 Dołączył: 2.06.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Autor tematu prosił o wyjaśnienie po co są interface-y, a nie jak działają w konkretnym języku. Przykład z operatorem wydawał mi się najbliższy sercu programisty, więc go wykorzystałem Ok, ale akurat typ int dziedziczący po interfejsie dodawanie jest dla mnie poronionym pomysłem i to już tak zupełnie. Pisząc kompilator/interpreter ostatnia rzecz której nam potrzeba to nadmiarowy kod który niczego nam nie daje. Co z tego że int będzie implentował interfejs dodawanie, skoro tak czy inaczej bez względu czy implentuje ten interfejs czy nie musi posiadać metodę dodawanie? Cytat(batman @ 5.09.2009) Refaktorin mimo swoich niezaprzeczalnych zalet, ma jedną wadę - jest wolny. Znacznie szybciej sprawdzisz typ. Nie mam pojęcia co to "Refaktorin", zakładam że to czysta literówka i masz na myśli "Refactoring", ale wtedy zupełnie nie wiem co masz na myśli pisząc że jest wolny? I jak to się ma do tematu interfejsów? I co to znaczy że szybsze jest sprawdzanie typu od Refactoring? Serio zdębiałem. Cytat(batman @ 5.09.2009) Interface po to między innymi został stworzony, by dany obiekt mógł mieć kilka typów. Interface nie zmienia i nie dodaje typu obiektu, z tego co ja się orientuje to obiekt może być tylko jednego typu. Patrząc najprościej obekt "X" nie może być typu INT oraz STRING. Interface tylko i wyłącznie wymusza metody. Jeżeli mamy interface "Zapisz przekazane dane" i mamy 2 klasy które implentują ten interfejs jedną XML (zapisuje w XML), drugą DB (zapisuje w bazie danych), to czy obiekt XML będzie typu XML i "Zapisz przekazane dane" a drugi będzie typu DB i "Zapisz przekazane dane"? Wywracasz mój świat do góry nogami swoimi postami :/ |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 16.10.2025 - 10:28 |