![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 866 Pomógł: 32 Dołączył: 2.06.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam jedno pytanie: Do czego tak na prawdę mogą się przydać interfejsy w programowaniu? Bo za cholerę nie wiem. Szukam unikalnego zastosowania, którego nie dało by się z powodzeniem zastąpić czymś innym i nie znajduję. Do czego to więc?
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 415 Pomógł: 117 Dołączył: 7.09.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Gdyby się dłużej zastanowić, to z językami obiektowymi jest tak jak z przeglądarkami internetowymi. Niby robią to samo, ale każdy z nich inaczej implementuje standardy. I pewnie stąd są problemy w odbiorze niektórych zagadnień związanych z obiektówką. Coś w tym jest. Abstrahując od wyboru gdzie użyć interfejsu, a gdzie klasy bazowej (i nawiązując do wypowiedzi w tym wątku) to programując języku, który posiada wielokrotne dziedziczenie nie bawiłbym się w interfejsy. Działa to też w drugą stronę - nie zrezygnuje z nich w PHP ze względu na korzyści jakie ze sobą niosą. Druga sprawa, że wielokrotne dziedziczenie ma tyle samo wrogów, co zwolenników. Ja jestem wrogiem. Interfejsy mimo, że niełatwe w obsłudze mają swoje zalety i trudniej nimi napsuć |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 10.10.2025 - 20:51 |