![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 866 Pomógł: 32 Dołączył: 2.06.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam jedno pytanie: Do czego tak na prawdę mogą się przydać interfejsy w programowaniu? Bo za cholerę nie wiem. Szukam unikalnego zastosowania, którego nie dało by się z powodzeniem zastąpić czymś innym i nie znajduję. Do czego to więc?
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 866 Pomógł: 32 Dołączył: 2.06.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chyba się mylisz ~batman. Parser/kompilator nic nie musi wiedzieć.
Kod x = 1 y = 2 z = x + y Jest tożsame z Kod x.=(1) y.=(2) z.=(x.+(y)) Przynajmniej w Pythonie i Rubym, wydaje mi się że w większość języków naprawdę obiektowych tak jest. Operatory to są de facto funkcje wbudowane w język. I nie ma żadnego chorego dziedziczenia po interfejsie zmiennoprzecinkowa ( O.o WTF?!?). Po co typ liczby zmiennoprzecinkowej ma dziedziczyć po jakimkolwiek interfejsie skoro taki interfejs, jak już do tego doszliśmy, jest tylko pomocą dla programisty a nie czymś tak ważnym dla samego języka jak np. zmienna, klasa, czy funkcja/metoda. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 11.10.2025 - 00:55 |