![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 200 Pomógł: 16 Dołączył: 11.01.2009 Skąd: wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam,
jestem początkujący w obiektowym programowaniu i za bardzo nie chce mi to do głowy wejść. Próbuję się połączyć obiektowo z bazą i napisałem poniższy kod
Moje pytanie brzmi, czy ten kod jest poprawny? Jak w prosty sposób mogę sprawdzić połączenie z bazą ( czy mogę zrobić coś takiego jak w wykomentowaniu). Proszę o pomoc w rozwiązaniu, chce zrozumieć w końcu tą obiektowość, czytałem sporo ale jakoś w teorii nie wchodzi mi to głowy może na własnych błędach i swoim przykładzie uda mi się to zrozumieć. Składnia kodu powinna być ok bo żadne błędy nie wyskakują. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Jak w prosty sposób mogę sprawdzić połączenie z bazą ( czy mogę zrobić coś takiego jak w wykomentowaniu) Pójść do serwerowni z ciasteczkami i marchewką i zapytać się serwera Mysql czy się połączył. A bardziej serio (jakie komunikat w die napisałeś?) W dodatku nazewnictwo zmiennych/właściwości mysql_connect zwraca ci "Twoją bazę danych?". Jest to bardzo ważne dla innych osób, które będą czytały kod. W manualu pisze co zwraca funkcja mysql_connect. Zastosuj do tego odpowiednią nazwę. Nazwa klasy. "DataAccess"? Dostęp do danych? A nie raczej "DatabaseConnection"? ablo DbConnection? Uwierz. Potworzysz w projekcie parę takich klas z dziwacznymi nazwami to po roku nie załapiesz o co chodziło. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 13.10.2025 - 17:40 |