![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 866 Pomógł: 32 Dołączył: 2.06.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam jedno pytanie: Do czego tak na prawdę mogą się przydać interfejsy w programowaniu? Bo za cholerę nie wiem. Szukam unikalnego zastosowania, którego nie dało by się z powodzeniem zastąpić czymś innym i nie znajduję. Do czego to więc?
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
Jeśli nieprecyzyjnie się wyraziłem, to sprostuję. Zgadzam się ze @Spawnmem. Chodzi o to, że większość zastosowanych w praktyce relacji dziedziczenia jest "implementacją złego projektu", a więc "złem wcielonym". Dlatego lepiej wszystkim mówić, że dziedziczenie to ZUO, bo może się 3 razy zastanowią nad relacjami w projekcie.
Nie używam dziedziczenia inaczej jak z klasy abstrakcyjnej. Jeśli już to robię ze zwykłej klasy, to znaczy, że pracuję z czyimś kodem, gdzie nie mam wyboru. Kompozycja jest preferowaną metodą łączenia obiektów, ponieważ jest bardziej elastyczna. Dziedziczenie nie jest elastyczne - jest relacją bardzo sztywną. Prawdopodobnie z powodu nadużywania, Gosling (tak mi się zdaje, że On) powiedział co powiedział. Pozdrawiam |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 13.10.2025 - 11:29 |