![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 866 Pomógł: 32 Dołączył: 2.06.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kuleje jeśli chodzi o kwestie wynajdywania odpowiednich algorytmów żeby rozwiązać dany problem, czasem czytam o jakimś algorytm w necie i nie mam pojęcia jak go ugryźć.
Stąd moje pytanie: Czy jest jakaś książka z której dowiem się sprawnie tworzyć algorytmy, na czym to dokładnie polega? Ale tak od podstaw? W ogóle nie wiem czy w dobrym kierunku szukam, ale trochę błądzę po omacku. Nigdy nie kończyłem studiów informatycznych, ani matematycznych, więc mam w głowie tylko strzępki informacji na ten temat z liceum (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 467 Pomógł: 13 Dołączył: 22.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co do tematu to niestety masz ten problem, że większość książek nie opisuje algorytmów tylko języki programowania. A nowoczesne książki o algorytmice są do bani - pokazują kilka przykładów i nawet dobrze to nie jest omówione.
Pewnie ameryki nie odkryje jak napiszę "Sztuka programowania" Knutha - stara i sprawdzona klasyka. I że książka ma 40 lat nie oznacza, że nie można się z niej wiele nauczyć. Oczywiście o algorytmach rozproszonych czy chociażby wieloprocesorowych raczej tam nie poczytasz ale też nie o to chodzi. Wyporzycz sobie najpierw na próbe w bibliotece - bo to ciężki tom - na pewno kupe kasy kosztuje. No i oczywiście zależnie od tego co Cie interesuje musisz poszukać książki do odpowiedniego tematu (algorytmy graficzne, algorytmy na grafach, kryptografia itp...). |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 8.10.2025 - 03:05 |