![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 866 Pomógł: 32 Dołączył: 2.06.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam jedno pytanie: Do czego tak na prawdę mogą się przydać interfejsy w programowaniu? Bo za cholerę nie wiem. Szukam unikalnego zastosowania, którego nie dało by się z powodzeniem zastąpić czymś innym i nie znajduję. Do czego to więc?
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@sztosz
Cytat Jak na razie wiem, że w językach które nie mogą dziedziczyć po wielu klasach interfejs jest "kulawym"* zastępcą dziedziczenia po wielu klasach. Ale nie widzę nigdzie przykładu gdzie interfejs jest nie do zastąpienia w bardzo prosty sposób, a tego szukam. Obiektywnie interfejsy maja duzo mniejsza funkcjonalnosc niz klasy abstrakcyjne (nie maja cial metod). W polaczeniu z konkretnym jezykiem programowania, interfejs i k.abstr. nabywaja nowych wlasciwosci. Chcesz przyklad gdzie " interfejs jest nie do zastąpienia " ? - Uzyj, "wielodziedziczenia" w php, czy tez javie. Czemu interfejs jest tu lepszym rozwiazaniem? BO NIE MA INNEGO - w php nie masz wielodziedziczenia, rozszerzenia klasy juz uzyles, wiec musisz skorzystac z interfejsu. Cytat @vokiel: Ale do tego żeby to zrobić, nie potrzebujesz ani interfejsu, ani klasy abstrakcyjnej, wystarczy po prostu mieć dane metody w klasie sterownika loggera No pewnie ze wystarcza metody, ale interfejs jest hmm, jak to nazwac, elementem projektowym, dokumentujacym ten zestaw metod jaki implementujesz. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 10.10.2025 - 09:57 |