![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 866 Pomógł: 32 Dołączył: 2.06.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam jedno pytanie: Do czego tak na prawdę mogą się przydać interfejsy w programowaniu? Bo za cholerę nie wiem. Szukam unikalnego zastosowania, którego nie dało by się z powodzeniem zastąpić czymś innym i nie znajduję. Do czego to więc?
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 866 Pomógł: 32 Dołączył: 2.06.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@vokiel: Ale do tego żeby to zrobić, nie potrzebujesz ani interfejsu, ani klasy abstrakcyjnej, wystarczy po prostu mieć dane metody w klasie sterownika loggera. Jak na razie wszyscy piszą o tym gdzie można użyć interfejsu, ale ja sam potrafię znaleźć miliony zastosowań dla interfejsu, lecz nie w tym rzecz. Jak na razie wiem, że w językach które nie mogą dziedziczyć po wielu klasach interfejs jest "kulawym"* zastępcą dziedziczenia po wielu klasach. Ale nie widzę nigdzie przykładu gdzie interfejs jest nie do zastąpienia w bardzo prosty sposób, a tego szukam.
Przykład ~Crozin'a z "object x is instance of Class Y" tam gdzie jest dziedziczenie po wielu klasach nie potrzebuje atrybutu, tam gdzie nie ma tego można i chyba nawet lepiej zastąpić to jakimś atrybutem klasy bazowej. Bo "możeChodzić" pasuje mi bardziej jako booleanowski atrybut a nie jakiaś klasa czy interfejs. W konstruktorze grzybka ustawiamy "możeChodzić = False" a mrówki "możeChodzić = True". Ale za daleko wybiegam chyba z myślami poza temat. ___________ *Kulawym ponieważ nie pozwala tworzyć w interfejsie ciała metody. Ale tak to zostało zaprojektowane i nie mnie oceniać czy to źle czy dobrze. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 7.10.2025 - 05:01 |