![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 866 Pomógł: 32 Dołączył: 2.06.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam jedno pytanie: Do czego tak na prawdę mogą się przydać interfejsy w programowaniu? Bo za cholerę nie wiem. Szukam unikalnego zastosowania, którego nie dało by się z powodzeniem zastąpić czymś innym i nie znajduję. Do czego to więc?
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 592 Pomógł: 445 Dołączył: 12.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Osobiście dla mnie interfejsy są zasadne w kilku przypadkach:
Pluginy - gdy plugin musi mieć określone metody (instalacja, dodanie do menu w panelu, sprawdzenie wersji, wyswietlenie na stronie, etc). Interfejs wymusza zastosowanie tych metod, dzięki czemu wiem, że nie dołączę pluginu bez instalatora. Drivery - ostatnio pisałem loggera. Przedstawię na przykładzie:
Każda następna klasa implementująca logInterface musi posiadać te 3 metody. Dzięki temu mogę utworzyć klasę log która będzie przyjmowała obiekty klas implementujących logInterface. W przypadku zmian, dodaniu innego sterownika logów, użycie będzie zawsze takie samo: Wystarczy na początku skryptu zmienić sterownik:
I już mogę używać logowania do bazy zamiast do pliku, bez zmian w całym kodzie. Można to osiągnąć przez użycie klasy abstrakcyjnej. W tym przypadku logowanie do pliku odbywa się zupełnie inaczej niż logowanie do bazy. Zatem klasa abstrakcyjna musiałby mieć tylko zarysy metod, bez ciała - co w rezultacie sprowadza się do interfejsu. Interfejs dodaje warstwę abstrakcji, którą w przypadku zmian łatwo wymienić nie ingerując w cały kod wykorzystujący dane rozwiązanie. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 16.10.2025 - 16:48 |