![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 866 Pomógł: 32 Dołączył: 2.06.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam jedno pytanie: Do czego tak na prawdę mogą się przydać interfejsy w programowaniu? Bo za cholerę nie wiem. Szukam unikalnego zastosowania, którego nie dało by się z powodzeniem zastąpić czymś innym i nie znajduję. Do czego to więc?
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Z tego tematu wynika że w PHP interfejs jest tylko pomocnikiem by programista widział co musi zaimplentować, natomiast i tak musi dla każdej klasy implementującej dany interfejs napisać ciało metody. Dziedzicząc zaś po kilku klasach (co w PHP jest nie możliwe) nie musimy tego robić, ale nic nie stoi na przeszkodzie przesłaniania metod klas po których dziedziczymy (owszem tu są tez niedogodności, ale tylko jeśli nieuważnie kodujemy). Tak (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) To prawda. Interfejsy sa obejsciem wielokrotnego dziedziczenia (rozwiazaniem zaproponowanym zamiast W. D.), i ich wada jest to ze nie moga zawierac cial metod - bo tak ich tworcy sobie zalozyli (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Pewnie z perspektywy czasu nie jest to najlepsze rozwiazanie, i wielodziedziczenie sie przydaje (dla php, hmm, chyba mielem kilka chwil gdzie bym z niego skorzystal, ale nie jestem w stanie wymienic - o musialem zduplikowac kilka metod w dwoch roznych hierarchiach klas, a takto podziedziczylbym z 3ciej klasy i po problemie). PHP poniekad wzorowalo sie na javie w OOP. Jednak w Javie oprocz interfejsow masz tez klasy wewnetrzne, ktore to pozwalaja w pewien sposob wykonac wielodziedziczenie, konkretniej - dodac do klasy zbioru metod z cialami, jednoczesnie kozystajac z pojedynczego dziedziczenia - http://www.javaworld.com/javaworld/jw-10-2...4-multiple.html . |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 11.10.2025 - 07:46 |