![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 866 Pomógł: 32 Dołączył: 2.06.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam jedno pytanie: Do czego tak na prawdę mogą się przydać interfejsy w programowaniu? Bo za cholerę nie wiem. Szukam unikalnego zastosowania, którego nie dało by się z powodzeniem zastąpić czymś innym i nie znajduję. Do czego to więc?
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ahh... zapomniałem, że temat miał być ogólny - mój błąd. Przeglądałem przez "Pokaż najnowsze" i nie zwróciłem nawet uwagi na dział.
Wracając do przykładu z królestwem zwierząt. Co wg Ciebie miała by robić (abstrakcyjna) klasa "porusza się"? Przecież człowiek porusza się w zupełnie inny sposób niż bardzo podobna do niego małpa nie wspominając np. o psie czy delfinie (a wszystkie te zwierzęta dziedziczą po: Zwierzę -> Ssak). Tak więc nie ma tutaj po prostu czego dziedziczyć bo każdy z obiektów wykonuje to zupełnie inaczej. Ale z zewnątrz mamy tak jakby ten sam interface, bo każdy z tych wymienionych obiektów potrafi poruszyć się w prawo, w lewo, do przodu oraz do tyłu. Jeżeli bardzo chciałbyś użyć tutaj dziedziczenia to musiałaby to być abstrakcyjna klasa definiująca jedynie abstrakcyjne metody, a język prog. musiałby umożliwić wielokrotne dziedziczenie. interface natomiast przynosi nam bardzo wygodny mechanizm identyfikacji "możliwości" obiektu: Tak więc nawet w PHP (chociaż ten przykład jest od tego języka dosyć mocno oderwany) interface-y pełnią dużo większą rolę niż tylko "pomocnicza". Ten post edytował Crozin 2.09.2009, 16:27:54 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 15.10.2025 - 05:50 |