![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 866 Pomógł: 32 Dołączył: 2.06.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam jedno pytanie: Do czego tak na prawdę mogą się przydać interfejsy w programowaniu? Bo za cholerę nie wiem. Szukam unikalnego zastosowania, którego nie dało by się z powodzeniem zastąpić czymś innym i nie znajduję. Do czego to więc?
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Mnie fascynuje Python, PHP denerwuje. Mnie też PHP wieloma elementami denerwuje i staram się od niego odejść na rzecz m.in. Javy - ale jest to nadal potężne narzędzie, które oferuje na prawdę wiele.Cytat Do zagwarantowania że to z czym mam do czynienia jest tym czego oczekuję nie są mi potrzebne interfejsy a specyfikacja, dokumentacja raczej. Dokumentacja dokumentacją, kod kodem.Takie wymuszenie jest dużo wygodniejsze niż patrzenie po dokumentacji. Poza tym ewentualny błąd: Cytat Metoda A:abc() wymaga by pierwszy argument był MyInterface-m Jest dużo wygodniejszy niżCytat Nie można wykonać metody def() na obiekcie XXX - linia 123, plik abc Cytat Poza tym mogę zawsze dziedziczyć po klasie abstrakcyjnej No właśnie klasy abstrakcyjnej nie możesz użyć zawsze... ba! Użycie jej jest możliwe jedynie w podstawowych przypadkach typu:Co w przypadku gdy Square dziedziczy już po czymś? Nie możesz w nieskończoność dziedziczyć, bo w końcu byś sens tego stracił: Zwierzę -> Ssak -> Człowiek - to jak najbardziej ok. Zwierzę -> Porusza się -> Oddycha -> Mówi -> Ssak -> Człowiek? Ssaki są rozwinięciem "mowy"? Z interfaceami jest to logiczne: Zwierzę(porusza się, oddycha, mówi) -> Ssak -> Człowiek. Cytat inna sprawa że nie ma klas abstrakcyjnych w Pythonie, ale to też jest banalnie poste do zaimplentowania. A w PHP nie ma klas wewnętrznych... ale co to ma do rzeczy?Cytat Kiedy wyrzucany jest błąd związany z tym że klasa nie poprawnie implementuje jakiś interfejs, w momencie tworzenia obiektu klasy, czy.... no kiedy? W przypadku PHP - sprawdzanie czy dana klasa implementuje wszystkie interface-y wykonywane jest w momencie tworzenia obiektu - ale to w manualu można wyczytać.Cytat Dla mnie wielokrotne dziedziczenie to coś takiego: W PHP coś takiego jest niemożliwe.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 17.10.2025 - 10:17 |