![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 866 Pomógł: 32 Dołączył: 2.06.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam jedno pytanie: Do czego tak na prawdę mogą się przydać interfejsy w programowaniu? Bo za cholerę nie wiem. Szukam unikalnego zastosowania, którego nie dało by się z powodzeniem zastąpić czymś innym i nie znajduję. Do czego to więc?
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Czytam i czytam i wychodzi na to że Interfejsy nie dają żadnej niezastępowalnej funkcjonalności. W PHP podstawowym celem interface-ów jest zagwarantowanie, że to z czym masz do czynienia jest tym czego oczekujesz - przynajmniej w części z której będziesz korzystać.I takiej funkcjonalności nie dają Ci żadne inne elementy języka. btw: z wielokrotnym dziedziczeniem nie chodziło o coś takiego: Tylko o Taka konstrukcja w PHP jest niemożliwa. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 866 Pomógł: 32 Dołączył: 2.06.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mnie fascynuje Python, PHP denerwuje. Do zagwarantowania że to z czym mam do czynienia jest tym czego oczekuję nie są mi potrzebne interfejsy a specyfikacja, dokumentacja raczej. Poza tym mogę zawsze dziedziczyć po klasie abstrakcyjnej, inna sprawa że nie ma klas abstrakcyjnych w Pythonie, ale to też jest banalnie poste do zaimplentowania. Teraz nasuwa się pytanie: Kiedy wyrzucany jest błąd związany z tym że klasa nie poprawnie implementuje jakiś interfejs, w momencie tworzenia obiektu klasy, czy.... no kiedy?
btw: z wielokrotnym dziedziczeniem nie chodziło o coś takiego: Tylko o Taka konstrukcja w PHP jest niemożliwa. Dla mnie wielokrotne dziedziczenie to coś takiego:
rezultat: Kod a b I cały czas o tym mówię. Ten post edytował sztosz 2.09.2009, 14:42:27 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 16.10.2025 - 06:38 |