![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 866 Pomógł: 32 Dołączył: 2.06.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam jedno pytanie: Do czego tak na prawdę mogą się przydać interfejsy w programowaniu? Bo za cholerę nie wiem. Szukam unikalnego zastosowania, którego nie dało by się z powodzeniem zastąpić czymś innym i nie znajduję. Do czego to więc?
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 866 Pomógł: 32 Dołączył: 2.06.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale to w takim razie sprowadza się do tego że do interfejs nie daje mi żadnej nowej funkcjonalności jaką dawał by mi klasa abstrakcyjna (inna sprawa że klasa abstrakcyjna nie daje mi niczego czego nie dawała by mi "zwykła" klasa). Bo co za różnica czy dziedziczę po x klas i implentuję y interfejsów, skoro mogę dziedziczyć po x+y klas. A tym samym nadal nie widzę realnej potrzeby zastosowania interfejsów.
Oczywiście nie chcę zaczynać dyskusji o wyższości kodowania z użyciem interfejsów nad kodowaniem bez ich użycia, bo już za duży ze mnie chłopczyk na bójki o niczym z piaskownicy. Oraz oczywiście rozumiem że interfejsy, czy klasy abstrakcyjne pozwalają na uniknięcie pewnych błędów, ale z drugiej strony dobrze opisany kod + testy jednostkowe też na to pozwalają, i też o tym nie chcę rozmawiać. Chce wiedzieć czy interfejs ma w jakieś unikalne zastosowanie którego gdzie nie da się go zastąpić niczym innym. Bo jak na razie dla mnie interfejs to taka klasa abstrakcyjna bez definicji metod, a klasa abstrakcyjna to taka klasa której obiektu nie można utworzyć i... tyle. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 10.10.2025 - 02:28 |