![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 866 Pomógł: 32 Dołączył: 2.06.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kuleje jeśli chodzi o kwestie wynajdywania odpowiednich algorytmów żeby rozwiązać dany problem, czasem czytam o jakimś algorytm w necie i nie mam pojęcia jak go ugryźć.
Stąd moje pytanie: Czy jest jakaś książka z której dowiem się sprawnie tworzyć algorytmy, na czym to dokładnie polega? Ale tak od podstaw? W ogóle nie wiem czy w dobrym kierunku szukam, ale trochę błądzę po omacku. Nigdy nie kończyłem studiów informatycznych, ani matematycznych, więc mam w głowie tylko strzępki informacji na ten temat z liceum (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Można robić przez new... Tylko że przy wywoływaniu tego co chwilę w pętli miałbym problem (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Jak mam skasować wartość ewentualną skoro jednocześnie jest ona daną zwracaną przez return? Mam liczyć na to, że system sam potem skasuje miejsce przydzielone operatorem new? Skoro jest new, to musi być także delete. W tym wypadku mogę sobie pozwolić na ewentualne jego użycie.... ale gdybym miał zwrócić wynik to byłaby kaplica bo muiałbym wywołać delete PO return. A taka możliwość nie istnieje. Musiałbym kod przerobić na klasę, która miałaby zdefiniowany konstruktor i destruktor. Bo w sposób jaki opisujesz to ciągle deklaruję zajęcie pamięci przez new, ale nigdzie jej nie zwalniam delete. A to dyskwalifikuje w moim odczuciu kod jako powodujący przecieki pamięci. Chyba więc rozumiesz już czemu zadeklarowałem tablicę statycznie, nie zaś dynamicznie. Nie mam zamiaru oglądać co chwilkę "segmentation fault" (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
Ten post edytował thek 1.09.2009, 22:18:35 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 10.10.2025 - 23:40 |