![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 866 Pomógł: 32 Dołączył: 2.06.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kuleje jeśli chodzi o kwestie wynajdywania odpowiednich algorytmów żeby rozwiązać dany problem, czasem czytam o jakimś algorytm w necie i nie mam pojęcia jak go ugryźć.
Stąd moje pytanie: Czy jest jakaś książka z której dowiem się sprawnie tworzyć algorytmy, na czym to dokładnie polega? Ale tak od podstaw? W ogóle nie wiem czy w dobrym kierunku szukam, ale trochę błądzę po omacku. Nigdy nie kończyłem studiów informatycznych, ani matematycznych, więc mam w głowie tylko strzępki informacji na ten temat z liceum (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 387 Pomógł: 273 Dołączył: 18.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Algorytm pierwszy jest bardziej optymalny i logiczniejszy pod kątem algorytmicznym A ja się spytam, w którym miejscu? (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) Sam kod testujący podany przez wookieb, wyraźnie wskazuje że ilość iteracji drugiej pętli w przedziale 2-1000 w jego algorytmie jest 10x większa (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) Do lepszej implementacji w c++ też się nie mogę zgodzić: w moim przypadku wystarczy zainicjować tablicę o ilości elementów max+1, wypełnić ją boolami o jednakowej wartości (np. true) - chociażby memsetem, następnie robić dokładnie to samo co w PHP, zastępując unseta ustawieniem boola na false, a isseta sprawdzeniem, czy bool == true. Później wykorzystać indeksy tych elementów, które są równe true. A teraz znajdź mi sposób wydajnego przeorganizowania indeksów tablicy w C++ (niemożliwe jest przecież usunięcie jej elementu), oraz wyjaśnij jak dziesięciokrotnie więcej operacji modulo może być równie wydajne od ustawienia boola na false, które to jest operacją atomową (niepodzielną, a więc pewnie krótką) (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Natomiast uwaga wookieb odnośnie pierwiastka, jest jak najbardziej słuszna (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Ten post edytował l0ud 30.08.2009, 22:14:21 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 16.10.2025 - 15:18 |