![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 695 Pomógł: 65 Dołączył: 27.07.2009 Skąd: Y Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dzień dobry z góry mówię szukałem poprzez szukaj i nie znalazłem..
mam takie pytanie jakich funkcji użyć aby zabezpieczyć zawartość zmiennej tzn żeby nie było możliwe wykonanie jakiego kolwiek zapytania , złośliwego kodu. w zmiennej get A oraz B mogą znajdować się tylko i wyłącznie liczby dodatnie. czy użycie is_numeric jest wystarczające (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 695 Pomógł: 65 Dołączył: 27.07.2009 Skąd: Y Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak, ja zawszę stosuje ctype_digit() ale ona rozpoznaje 0 jako false; ale is_numeric w zupełności wystarczy aby sprawdzić czy to jest liczba if ($A < 0 && is_numeric($A)) { } jeżeli w zmiennej dodasz minus też będzie akceptować więc nie za bardzo wysatrczy no chyba że po sprawdzeniu is numeric użyje ABS no to oki. przynajmniej tak mi się wydaje ajc dopiero teraz zobaczyłem że uzywałeś czy jest wieksze od 0 sorki . hmm a nie lepiej tak jak ja powiedziałem hmm tylko is numeric a poźniej na wszelki wypadek abs ? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 4.10.2025 - 16:28 |