![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 866 Pomógł: 32 Dołączył: 2.06.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kuleje jeśli chodzi o kwestie wynajdywania odpowiednich algorytmów żeby rozwiązać dany problem, czasem czytam o jakimś algorytm w necie i nie mam pojęcia jak go ugryźć.
Stąd moje pytanie: Czy jest jakaś książka z której dowiem się sprawnie tworzyć algorytmy, na czym to dokładnie polega? Ale tak od podstaw? W ogóle nie wiem czy w dobrym kierunku szukam, ale trochę błądzę po omacku. Nigdy nie kończyłem studiów informatycznych, ani matematycznych, więc mam w głowie tylko strzępki informacji na ten temat z liceum (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Kod l0ud'a jest szybszy tylko z jednego powodu... Ma on bowiem przypisanie do indeksu takiej samej wartości (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Czyli pod polem tablicy o indeksie 4 ma wartość 4. Dlatego może on usuwać konkretne indeksy BEZ sprawdzania ich zawartości. Dlatego właśnie musi indeksować tablicę zakresem od 0 do max. Indeksowanie od 1 lub od 2 posypało by mu cały algorytm. Rozmawiając z wookieb także ten algorytm mu opisałem, ale z racji startowania od 2 opisałem mu to, cytując za PW z godziny 21:42 wymienianymi między nami:
"Szukamy liczb podzielnych przez tą pod indeksem 10... załóżmy, że jest to 11. Dla tego konkretnego zadania wystarczyło by więc bym nie naprawiał tabeli i usunął wszystkie o indexach 10+11, 10+2*11, 10+3*11 itd. aż do największego, mniejszego niż 1000". Naprawianie tabeli to oczywiście reindeksowanie (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Podałem jeszcze jeden algorytm dla którego nieistotne jest naprawianie tabeli, ale zdanie się na ArrayIterator i używanie next(), ale jak wiadomo zdawanie się na nie może wprowadzić opóźnienia. W przypadku zaś masowego kasowania elementów z tablicy (a tak było w tym wypadku) okazało się to mocno zmniejszajace skuteczność iteratora (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 14.10.2025 - 10:05 |