![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 866 Pomógł: 32 Dołączył: 2.06.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kuleje jeśli chodzi o kwestie wynajdywania odpowiednich algorytmów żeby rozwiązać dany problem, czasem czytam o jakimś algorytm w necie i nie mam pojęcia jak go ugryźć.
Stąd moje pytanie: Czy jest jakaś książka z której dowiem się sprawnie tworzyć algorytmy, na czym to dokładnie polega? Ale tak od podstaw? W ogóle nie wiem czy w dobrym kierunku szukam, ale trochę błądzę po omacku. Nigdy nie kończyłem studiów informatycznych, ani matematycznych, więc mam w głowie tylko strzępki informacji na ten temat z liceum (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Jeszcze mała uwaga Loud (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Ale tym razem słuszna (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif)
Strasznie zagmatwałem swój algorytm (tudzież kompletnie źle zaimplementowałem algorytm), właśnie przez "brute force". Zamiast skreślać z góry określone prawidłowe liczby to bawiłem się na około. Chyba mój algorytm sprawdził by się tylko w wyszukiwaniu liczb pierwszych w ciągach nieuporządkowanych, dodatkowo z lukami. Co się dzieje... 1) Wybieram pierwszą liczbę z tablica ($actualPos wskazuje na klucz tablicy, który będzie naszym dzielnikiem) 2) Lecę od następnego elementu do końca tablicy i sprawdzam, która liczba jest podzielna przez dzielnik (pętla którą zacytowałeś) 3) jeżeli jest podzielna to usuwam ją. 4) resetuje klucze tablicy tak aby pętla for miała mniej iteracji, oraz żeby łatwo wybrać następny dzielnik poprzez iterację $actualPos Ten post edytował wookieb 29.08.2009, 23:12:17 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 16.10.2025 - 22:05 |