Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> BBCode w PHP
Lesiu

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam, chcę zrobić BBcode na stronie opartej w PHP. Jest zrobiony skrypt ,że w textarena wpisujemy tekst i wysyłamy, osoba odpowiedzialna za sprawdzanie tego tekstu może zaakceptować bądz odrzucić tą tekst.
Ale jeżeli ktoś napisze
Cytat
np. <center>Witam</center>
to wpliku Nazwa Konta.bio pokazuje mi się
Cytat
&lt;center&gt;Witam&lt;/center&gt;
I jak wchodze w ten panel gdzie się chce sprawdzić ten tekst co napisała ta osoba to zamiast te Witam być na środku pokazuje się <center>Witam</center>

Chyba chodzi tu o kodowanie bo nie wczytuje mi tego znaku, a jak w tym pliku .BIO wpisze <center>Witam</center> To tekst jest na środku, czyli raczej trzeba było by coś zrobić aby nie kodowało w sposób
Cytat
&gt;
Z góry dzieki za odpowiedz, mam nadzieje ze ktoś mi w tym pomoże, Kolega powiedział mi coś o strip_tags. Jeżeli będziecie potrzebowali jakiś wycinek kodu jest on dostępny.
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
pyro

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

@Lesiu, to co Ty próbujesz zrobić to jest po prostu osadzenie znacznika HTML (zdeprecjonowanego zresztą...), a skrypt najwidoczniej filtruje dane pochodzące od użytkownika, żeby chronić go przed atakami pochodnymi od XSS. BBCode to jest co innego.. nie mam co tutaj opisywać tematu, który był już nie raz poruszany.

Spróbuj zamiast tego <center>Witam</center> wpisać [b ]Witam[/b] (EDIT: bez spacji po b ). Jeśli tekst nie zostanie pogrubiony, to najprawdopodobniej nie ma zainicjowanego BBCode. Wtedy musisz sam go zaimplementować. Widzę, że niestety Twoje umiejętności raczej temu nie podołają... w takim wypadku możesz komuś zlecić wykonanie tego, ale to już za $$$.

Ten post edytował pyro 29.08.2009, 22:39:56
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 29.09.2025 - 07:42