![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 866 Pomógł: 32 Dołączył: 2.06.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kuleje jeśli chodzi o kwestie wynajdywania odpowiednich algorytmów żeby rozwiązać dany problem, czasem czytam o jakimś algorytm w necie i nie mam pojęcia jak go ugryźć.
Stąd moje pytanie: Czy jest jakaś książka z której dowiem się sprawnie tworzyć algorytmy, na czym to dokładnie polega? Ale tak od podstaw? W ogóle nie wiem czy w dobrym kierunku szukam, ale trochę błądzę po omacku. Nigdy nie kończyłem studiów informatycznych, ani matematycznych, więc mam w głowie tylko strzępki informacji na ten temat z liceum (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Tak naprawdę to nie ma dobrej książki do algorytmiki. Można mieć jedynie książki z optymalnymi algorytmami do rozwiązania określonego popularnego zagadnienia. Algorytm to przecież w końcu tylko jedna z form zapisu jakiegoś działania. Sita są tutaj dobrym przykładem.
1. Idź do pierwszego elementu zbioru, 2. Wyrzuć z niej wszystkie będące za nim, a które są jego wielokrotnością, aż do osiągnięcia końca zbioru, 3. Przejdź do kolejnego elementu i powtórz krok 2 4. Jeśli osiągnąłeś ostatni element zbioru - zakończ. Problemem w przypadku implementacji jest jedynie to, że musisz uważać na to, iż zbiór się cały czas zmniejsza a przechodzić zawsze musisz do kolejnego elementu. I to jest jedyna trudność (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Ja dla przykładu jaki zrobił wookieb nie mam nic do zarzucenia. Jedyną optymalizacja jaką bym próbował zrobić to ewentualne przerobienie pętli FOR na WHILE, by uniknąć resetowania indeksów w tablicy. Poza tym nie można temu algorytmowi nic zarzucić. Algorytmikę trzeba czuć. I to jest właśnie umiejętność cechująca dobrego programistę. Po spojrzeniu na zagadnienie widzi on bowiem schemat działania i na jego podstawie tworzy algorytm w kodzie. To prawie jak w filmie "Piękny umysł", gdy koleś patrzy na ciąg liczb i znajduje zależności go cechujące. Może właśnie dlatego dobry informatyk to w pewnym sensie schizofrenik? (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Ten post edytował thek 29.08.2009, 19:43:57 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 15.10.2025 - 19:48 |