Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [mysql] Projket/budowa bazy danych, Baza przechowująca informacje o wyjazdach służbowych pracowników
osa2t

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam,

Chce napisać prosty program do przechowywania informacji o wyjazdach służbowych. Nie jestem dobry w projektowaniu baz dlatego proszę o pomoc by napisąc program najbardziej optymalny. Myślałem o czymś takim:
Jedna tabela przechowuje informacje o pracownikach (ID – pracownika, imię, nazwisko, dział w którym pracuje)
Druga tabela przechowuje informacje o miastach (ID- miasta, nazwa miasta, kod-pocztowy)
Trzecia tabela zawiera informacje o datach, kto, kiedy i gdzie wyjechał.
Proszę o pomoc czy dobrze myślę nad tym rozwiązaniem. Jeżeli nie to co jest złe w moim założeniu, czego brakuje co ewentualnie dodać. Jeżeli pomysł jest dobry bo proszę o pomoc w budowaniu bazy.
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
vokiel

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Cytat(osa2t @ 27.08.2009, 23:47:03 ) *
Przy okazji znasz może jakiś manual na temat jak tworzyć projekty bazy?
Moim jedynym manualem w tej kwestii było myślenie (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) z czasem doświadczenie.

Jeśli nie masz z góry określonych wymagań, to sam je stwórz. Spójrz na to ze strony finalnego użytkownika (operatora systemu). Jakie funkcje będą potrzebne, czego oczekujesz od tego systemu, jak miałyby wyglądać formularze, etc...

możesz zernkąć tutaj

Do samego projektowania bazy możesz sobie pomóc używając graficznych narzędzi jak np.: MySQL Workbench.
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 7.10.2025 - 04:49