Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Błąd w php?, Sam odkryłem :D
varez

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Opisze Wam jak to dzis odnalazłem prawdopodobnie buga w php, i niech mi ktos powie czy to jest mozliwe, gdyz myslalem ze php jest tak napisane, ze cos takiego sie nie powinno zdarzyc.

Otóż wybierałem sobie z bazy sporą liczbe rekordów (6 000 + ich pasujace odpowiedniki z innej tabeli, czyli razem cos jakbym mial tablice 6000 x 20 elementów, gdzie nie bylo wiekszej kolumny od VARCHAR 255), i potem mialem je wyświetlic w polu <SELECT>.
jako ze kiedystam zmienialem sposob wybierania rekordow, to zostaly mi w skrypcie zle "odwolania" do elementow tablicy.
i tak zamiast $dane['nazwa_firmy'] wybieralem cos w rodzaju $dane['firmy']['nazwa_firmy'].

kod byl mniej wiecej taki:

Kod
foreach ($tablica as $dane) {
   $tekst.='<option value="'.$dane['id'].'">'.$dane['firmy']['nazwa_firmy'].'</option>';
}

echo $tekst;

Zgodnie z logika spodziewalem sie pustych <option>-ów, i po czesci tak wlasnie bylo, ale do pewnego momentu:
Kod
<option value="4312"></option><option value="4313"></option><option value="4314"></op="3316"></option><option value="3317"></option><option value="3318"></option>
po chwili numerki leciały juz dalej
<option value="4316"></option>

itd..
ale przy ktoryms zamknieciu znowu wygladalo to tak:
Kod
</op="3316"></option>

(znowu dokleił sie znikad ten sam kawałek kodu)
potem jeszcze kolejny raz,
za to w innym miejscu pojawiło mi się

Kod
</op<!DOCTYPE html PUBLIC ..... i cała reszta początku strony

Strone buforuje przed wyswietleniem, podejrzewam ze stamtad pobralo mi ten kawalek i wepchalo go gdzies posrodku zmiennej $tekst.
Zmienna $dane podejrzewam ze miala ok 6MB, wygenerowana tresc (HTML w buforze) mial ok 10MB, zmienna $tekst ok 8-9MB. w php.ini limit pamieci 128MB albo 64MB.

Spotkał sie ktos z czyms takim? Zeby wybierało cuda z pamieci przy odwolywaniu sie do nieistniejacej zmiennej?

Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
varez

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

ja nie mam bezposredniego kontaktu z klientem.
wiesz co? lata mi to, poki co dziala, potem ew niech sie sypie, ja mam tysiac piecset sto dziewiecset innych spraw (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif)

zawsze staram sie zeby wszystko bylo najoptymalniejsze, ladnie wygladalo, wygodnie sie obslugiwalo, ale jak ktos za duzo marudzi, albo wysyla poprawki ktore zmieniaja caly mechanizm gdy ja uznaje projekt za skonczony, to przestaje mi zalezec

w perswazji zawsze bylem slaby

Ten post edytował varez 26.08.2009, 07:04:50
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 5.10.2025 - 10:43