![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 592 Pomógł: 445 Dołączył: 12.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, przeczytałem zawartość działu OOP na temat klasa abstrakcyjna + interfejs. Jednak w większości nie był poruszany temat metod statycznych, a tym bardziej singletona.
Zaplanowałem sobie taki mały systemik logowań zdarzeń. Chciałem oprzeć go o klase abstrakcyjną + interfejs, a przy okazji chciałem użyć do tego celu singletona, aby późniejsze wywołanie mogło sprowadzić się do:
Oto co próbowałem zrobić, jednak to nie działa, dostaję błąd: Kod Fatal error: Can't inherit abstract function logInterface::write() (previously declared abstract in log) in C:\xampp\htdocs\test.php on line 10
Myślałem o przeniesieniu metody write() do klasy abstrakcyjnej log, zrobienie z niej static (czyt final static) Ewentualnie mógłbym zrobić w każdej metodzie error, warning, notice odwoływanie się do singletona tak, żeby użycie uprościć do
Macie jakieś pomysły jak to rozwiązać? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 592 Pomógł: 445 Dołączył: 12.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A no właśnie, tak to jest jak się za długo siedzi nad jednym kodem i go przerabia co chwila na różne sposoby.
W pierwszej wersji miało być bez interfejsu, ale później wymyśliłem, żeby go jednak dodać. Chciałem przenieść metodę write do klasy abstrakcyjnej. Jednak nie wiem jak ugryźć w niej poprawne tworzenie nowego obiektu dla klas potomnych. Nie wiem czy jest poprawnie (ma sens) taki sposób: (co prawda skraca zapis użycia)
Myślałem na początku, że nie da się utworzyć wspólnej metody dla singletona w klasie abstrakcyjnej. Zmienna $_instance przechowująca obiekt musi być przecież inna dla fileLog, a inna dla dbLog. Zatem zmienne te trzeba tworzyć dla klas dziedziczących oddzielnie, i na nich operować, bo inaczej $_instance przechowywałaby obiekt pierwszej klasy która go wywołała. Nie wiem co ja chciałem zrobić, singletona na klasę abstrakcyjną (IMG:style_emoticons/default/sciana.gif) Ale jak przeniosłem te zmienne do klas dziedziczących, i odwoływałem się do nich w klasie rodzica okazało się, że się da. Tylko czy może lepiej zrobić tak jak poniżej?
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 5.10.2025 - 15:05 |