Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [php][mysql] odczytywanie z tabeli, danych poza kilkoma pierwszymi rekordami
sztibiribi

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

witam, jestem tu nowy i prosze o wyrozumialosc:) szukalem na forum, ale jakos mi nie wyszlo ..
mam taki oto problem

1. $wynik2 = mysql_query("SELECT * FROM aktualnosci ORDER BY id DESC") or die('Błąd zapytania');
  2. if(mysql_num_rows($wynik2) > 0) {
  3. while($r = mysql_fetch_assoc($wynik2)) {
  4. echo "<tr><td colspan=\"3\"><div id=\"dataakt\">".$r['data']."</div></td></tr>";
  5. echo "<tr><td width=\"23px\" align=\"left\" border=\"0\">&emsp;</td>
  6. <td width=\"700px\" align=\"left\" border=\"0\" ><div id=\"tekstakt\">".$r['tekst']."</div><br></td></tr>";
  7. }}

kod odczytuje z tabeli dane i wyswietla na stronie wszystkie od najmlodszego rekordu do najstarszego (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) .. potrzebuje zrobic tak, aby pomijal zawsze na przyklad 3 pierwsze (najmloodsze) rekordy .. czyli wyswietlal nie od ostatnio dodanego rekordu a tego dodanego 3 rekordy wczesniej (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) pozdrawiam, i z gory dzieki za pomoc
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
f1xer

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Mniej więcej tak:

1. ELECT * FROM aktualnosci ORDER BY id DESC LIMIT 3,3923912

już tłumaczę

LIMIT określa ci zakres rekordów które chcesz pobrać z bazy, pierwszy parametr to pozycja pierwszego rekordu, który chcesz pobrać (liczone od zera czyli w przykładzie pobierasz od 4 rekordu pomijając 3 pierwsze) drugi parametr to OFFSET czyli ile rekordów chcesz pobrać. OFFSET powinien być możliwie jak największą liczbą no chyba że chcesz pobrać tylko 10 rekordów to wstawiasz dziesięć.
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 13.10.2025 - 22:33