Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [MySQL][PHP]Podzielenie tabeli.
szczalpi

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (10%)
X----

Witam.
Mam maly problem. Otoz to. W bazie danych mam 200 wpisow, ale chcialbym aby wyswietlaly w dwoch lub trzech rzedach. W jaki sposob nalezy to zrobic? Prosze o pomoc.
Pozdrawiam.
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
thek

Grupa: Moderatorzy

No przecież Ci napisałem (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Swoją droga kod jaki podałeś to prawie jak "zły dotyk" dla webmastera (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Choćby dlatego, że ma błąd już w składni html (nigdzie nawet wiersza TR nie otwierasz a co iteracje zamykasz go włącznie z tabelą, ale zrzucam to na karb złego przeklejenia ).
Jak już pisałem... zrób sobie w pętli warunek sprawdzający ile wynosi numer rekordu modulo liczba_kolumn i w zależności od wyniku odpowiednio taguj uzyskany wynik.
Lepiej jednak zachowaj standardy i zamiast wynikowego kodu:
  1. <tr><td><a href="">link</a></td><td><a href="">link</a></td><td><a href="">link</a></td></tr>
  2. <tr><td><a href="">link</a></td><td><a href="">link</a></td><td><a href="">link</a></td></tr>
  3. <tr><td><a href="">link</a></td><td><a href="">link</a></td><td><a href="">link</a></td></tr>

Zrób
  1. <div id="columned_container">
  2. <div>
  3. <a href="">link</a><a href="">link</a><a href="">link</a>
  4. </div>
  5. <div>
  6. <a href="">link</a><a href="">link</a><a href="">link</a>
  7. </div>
  8. <div>
  9. <a href="">link</a><a href="">link</a><a href="">link</a>
  10. </div>
  11. <span style="display:block; clear:both"></span>
  12. </div>

Wierz mi, że odpowiedni styl dla:
div#columned_container
div#columned_container div {float:left; width:}
div#columned_container div a {display:block;}
I masz wynik podany ładnie w kolumnach. Tabelki są BE (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif)

EDIT: Tylko mi nie mów, że nie potrafisz wymyślić jak masz modulo zastosować w wypadku layoutu na tabelach, bo to tylko sekundy użycia rozumu. Z divami zaś jeszcze mniej czasu mózgu to zajmie. Popatrz na kod wynikowy w HTML dokładnie i sam zauważysz jak masz napisać warunek IF.

Ten post edytował thek 24.08.2009, 22:32:59
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 4.10.2025 - 21:42