![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 127 Pomógł: 6 Dołączył: 26.07.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam , napisałem sobie skrypt logowania i nie wiem czemu ale wydaje mi się, że jest strasznie cienko zabezpieczony , tzn jest to mój drugi skrypt (po próbach ) i nie spodziewam się skryptu nie do obejścia ale takiego chociaż dość dobrego , możecie zerknąć na to i dać swoją opinie ? (tylko bądźcie wyrozumiali dla mnie, proszę (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) (wiem, że jest do tego dział ale ja bym w razie czego chciał jakąś pomoc co do tego skryptu, tzn jakieś inne sposoby czy coś ) )
(To jest sam skrypt który otrzymuje dane z formularza, przetwarza i loguje ) Ten post edytował kamillo121 24.08.2009, 15:30:14 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Shlizer... o przypadku dla userów napisałem
Cytat i nie wprowadzać zamieszania dla pozostałych użytkowników Ataki brute-force przerywa się szybko i sam o tym zapewne wiesz. Blokada wykonywania po X nieprawidłowych próbach. W debianie masz po 3 błędnych logowaniach minimum 5 minut wyłączoną możliwość logowania na danego usera. To samo się w części portali stosuje. Po X próbach Y minut niemożliwości zalogowania. Może i się użytkownik wściekać, że nie może dostać do serwisu, ale skuteczność brute-force spada w sposób przeogromny. Dane krytyczne to dla mnie dane od których zależy bezpieczeństwo użytkownika lub serwera. W tym portalu jest dla użytkownika nim tylko hasło, ale w serwisach z danymi osobowymi już poważnie bym zastanawiał się nad stosowaniem kryptografii. Oczywiście tylko w przypadku jeśli mają one nie być jawne, bo przecież na N-K danych osobowych multum, ale akurat ten serwis ma nieco inny profil działalności. Jednak w przypadku zastosowań biznesowych kryptografię bym próbował implementować. Co do hasha i szyfru to zastosowałem skrót myślowy. Hash można bowiem uznać za szyfr, gdyż z ciągu znaków takiego samego otrzymujemy ten sam ciąg wynikowy. Dlatego napisałem, że jest to szyfr jednostronny. Nie ma bowiem algorytmu potrafiącego z hasha odtworzyć ciąg wejściowy. Zauważ jednak, że przechowuje on mimo wszystko informację o ciągu wejściowym, gdyż użycie tego samego algorytmu pozwala metodą porównywania uzyskać ostatecznie ciąg wejściowy. Jest to więc dla mnie szyfrowanie danych w pewnym stopniu. Inna sprawa, że ten sam hash teoretycznie może być efektem różnych danych wejściowych. Stąd nazwa "skrót" dla hash jest jest jak najbardziej adekwatna. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 5.10.2025 - 16:02 |