Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [.htaccess] Zmienna zawierająca folder wykonywanego .htaccess'a, a nie ścieżkę do żądanego pliku
pentel

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam,

W PHP na przykład dostępna jest zmienna 'PHP_SELF' czy też 'SCRIPT_NAME' i inne. Natomiast zastanawia mnie, czy móglbym jakoś wydostać wartość folderu, w którym znajduje się .htaccess, w którym chcę tą zmienną wykorzystać (czyli właśnie wykonywany .htaccess). Wiem, że .htaccess to inna logika, inne funkcje, inne przeznaczenie i w ogóle, ale z drugiej strony właśnie jego funkcja to taki trochę dyspozytor/kierownik ruchu, więc chyba powinien obsługiwać zmienną, która ustanawiałaby .htaccess instancją, do położenia której można by odwoływać przepisywane linki.

Chodzi mi o coś na modłę tego:
[APACHE] htaccess.txt - pobierz, plaintext
  1. #
  2. RewriteEngine On
  3. RewriteRule ^kryterium/plik.ext$ %{HTACCESS_SELF_CZY_COS_W_TYM_STYLU}/folder/plik.ext
[APACHE] htaccess.txt - pobierz, plaintext

Skrypt będzie działał na różnych domenach, niekoniecznie na najwyższym poziomie www/. Dlatego nie mogę po prostu wpisać tam 'domena.com'. Co do zmiennych w dokumentacji (i np. na cheat sheetach) żadna ze zmiennych nie odpowiada wartości którą szukam.

Pozdrawiam
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
erix

Grupa: Moderatorzy

Cytat
kierownik ruchu, więc chyba powinien obsługiwać zmienną, która ustanawiałaby .htaccess instancją, do położenia której można by odwoływać przepisywane linki.

Daj testowanie zmiennej na RewriteCond, to potem możesz użyć podstawników z wyrażenia przy RewriteRule.

http://eriz.pcinside.pl/weblog/mod_rewrite...wiazac-208.html
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 13.10.2025 - 18:29