![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 654 Pomógł: 121 Dołączył: 27.10.2007 Skąd: Poznań, Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej
Do napisania tego postu skłoniły mnie nagminne błędy ortograficzne jakie można znaleźć w wielu postach na tym forum. Niestety nie są to przypadki sporadyczne (IMG:style_emoticons/default/sad.gif) A każdy taki post drażni me oczy i poczucie estetyki. Polski jest pięknym językiem i warto to piękno ukazywać w całej odsłonie, bez skaz... Zaraz pewnie podniosą się głosy, iż:
Póki co pozdrawiam i życzę Wam i sobie poprawnych ortograficznie i stylistycznie postów (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
To może i ja się wypowiem w sprawie "ogonków". Dla mnie osobiście nie robi różnicy z, czy bez. Przez długi czas jednak siedziałem na IRC i siłą rzeczy, tam stosowanie polskich znaków było dość nieprzychylnie przez ogół odbierane. Na forum rozumiem, ze kodowanie nie robi problemu, bo zazwyczaj używa się isolatki lub utf więc krzaki są czymś naprawdę rzadkim. Posiedźcie sobie jednak na IRC-u trochę, a sami dostaniecie szału po jakimś czasie widząc sypiące się co chwilę, gdy wchodzi ktoś nie wiedzący o tym. Jego klient nawet nie pokaże tego i user będzie się dziwił, czemu na niego inni się wkurzają.
Sam staram się pisać poprawnie, ale wiem, że są sytuacje gdy muszę nieco odpuścić dla wygody ogółu. Z brakiem polskich liter i zgadywaniem nie ma źle, bo zazwyczaj z kontekstu wynika słowo prawidłowe. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 17.10.2025 - 13:09 |