![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 654 Pomógł: 121 Dołączył: 27.10.2007 Skąd: Poznań, Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej
Do napisania tego postu skłoniły mnie nagminne błędy ortograficzne jakie można znaleźć w wielu postach na tym forum. Niestety nie są to przypadki sporadyczne (IMG:style_emoticons/default/sad.gif) A każdy taki post drażni me oczy i poczucie estetyki. Polski jest pięknym językiem i warto to piękno ukazywać w całej odsłonie, bez skaz... Zaraz pewnie podniosą się głosy, iż:
Póki co pozdrawiam i życzę Wam i sobie poprawnych ortograficznie i stylistycznie postów (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 374 Pomógł: 149 Dołączył: 1.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zaraz pewnie podniosą się głosy, iż:
Na to mam tylko jedną odpowiedź, szczególnie, że jesteśmy w gronie ludzi raczej obytych z komputerami i przeglądarkami. Współcześnie przeglądarki mają możliwość sprawdzania błędów, również w tekście pisanym po polsku. Jednym słowem takie językowe niechlujstwo nie ma wytłumaczenia. A powiedź ile książek czytasz w miesiącu? Takich zwykłych, papierowych które można zabrać do np. autobusu czy na plażę (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) To nie jest do mnie pytanie, ale tez mam ten problem i powiem Ci, że ilość przeczytanych książek nie ma znaczenia. Czytam na okrągło literaturę piękną, teraz mniej, ale przynajmniej godzinę dziennie. W dzieciństwie przepisywałam słowniki ortograficzne (i za karę i profilaktycznie) czytałam kilka książek tygodniowo bo bardzo lubię. Efektów brak. Jest po prostu pewien defekt polegający na tym, że ja postrzegam słowo jako zlepek liter a inni jako całość. Dlatego widzą od razu, że jest napisane nieprawidłowo, czego ja nie dostrzegam. Ot tak zwyczajnie. Moja koleżanka (nota bebe łebska babka, doktor fizyki) ma jeszcze gorzej. Kompletnie nie rozróżnia liter 'b' 'p' i 'd' i pisząc stosuje je zamiennie (ale to już dysgrafia jest chyba). Zabawnie się czytało jej notatki. Wbrew pozorom na poprawę bardziej wpływa gimnastyka korekcyjna na synchronizację półkul mózgowych i koordynacje ruchu, niż czytanie. Ten post edytował JoShiMa 20.08.2009, 23:22:25 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 16.10.2025 - 16:21 |