![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 437 Pomógł: 42 Dołączył: 16.04.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Mam taki skrypt logowania opartego o sesje - moje pytanie brzmi: Czy taki skrypt jest bezpieczny?:
Wszystkie sugestie na temat polepszenia mile widziane (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Ten post edytował erix 19.08.2009, 23:10:18
Powód edycji: [erix] przeniosłem
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 450 Pomógł: 84 Dołączył: 27.11.2008 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(sebekzosw)
w jakim celu sprawdzasz 2 razy ? (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) dodatkowo dziwna nazwa funkcji, DodawanieDoBazy, lepiej byłoby FiltrujZapytanie, choć i tak jestem zwolennikiem nazewnictwa ang. używaj http://www.php.net/mysql_real_escape_string. Dlaczego raz używasz ' a raz " ? zastąp cudzysłów apostrofem, zwiększa to szybkość działania skryptu. Co do bezpieczeństwa.. MD5 ? ta funkcja skrótu teoretycznie w nowych aplikacjach pojawiać się nie powinna, zastąp ją SHA-1. Od siebie dodam, że lepiej napisałbyś to obiektowo, proceduralne - gorzej się czyta, po 2 tygodniach przerwy nie będziesz wiedział jak on nawet działał, OOP daje większe możliwości, na ten przykład PDO - nie musiałbyś martwić się o bezpieczeństwo, zapytania są tam filtrowane. Dodatkowo rozbudowa takich skryptów jest o wiele szybsza i prostsza.
zastąp tym, będzie wydajniej
Ten post edytował sniffer32 20.08.2009, 06:14:23 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 26.09.2025 - 02:40 |