![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 11.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
pragnę odnaleźć dane z bazy przy pomocy słowa w stringu, LIKE wyszukuje po literce w stringu, mi chodzi aby wyszukiwało mi po konkretnych słowach. Bo jeżeli w bazie mam tekst 'tralalala' to wystarczy ze dam LIKE{$a$} i juz mam, a ja tak nie chce. Chce tak: baza > 'witajcie moi drodzy' i chce zrobić, że jeśli wpisze 'moi' to zwróci mi wynik. Przepraszam, ale nie umiem tego jaśniej wytłumaczyć. Ten post edytował batman 12.08.2009, 07:37:19 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 259 Pomógł: 0 Dołączył: 12.07.2009 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Troszkę się zagubiłam. Radzicie wybrać albo metode z indexami, taka jak napisał erix albo full-text search. I nie używać LIKE. Czy tak?
Czy ta metoda z indexami ma działać tak jak mi się wydaje i jak napisałam kilka postów wyżej? Czy ma mieć takie tabele jak napisałam i wyszukiwanie słowa w tabeli "słowa", sprawdzanie przy pomocy tabeli łącznikowej "teksty-slowa" jaki jest id tekstu i pobranie go z tabeli "teksty". Czy to tak ma działać, chce się upewnić, czy dobrze zrozumiałam. Jeśli korzystam z bazy SQLite i nie mam do dyspozycji kolumny z full-text to nie moge skorzystac z tej metody, prawda? Czy korzystanie z %LIKE%, które wydaje mi się najdokładniejsze poza szybkością ma jakieś wady? Bo LIKE działa w SQLite i mogłabym go użyć. Proszę, polećcie jakiś w miarę kompleksowy kurs cachowania stron i pozycjonowania seo (szczególnie pod kątem google). pozdrawiam Jola |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 9.10.2025 - 16:31 |