Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Jak zdezaktywować href w linku, Sposób na stworzenie pseudo-odnośników
Pilsener
post 15.08.2009, 13:23:57
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

1. Witajcie, mam odnośnik:
  1. <a href="http://forum.php.pl">link</a>

Czy da się zrobić tak, żeby po kliknięciu w element przeglądarka nie wysyłała żądania? Czyli po prostu zwykły link, tyle żeby nie działał.

2. Mam np. taki odnośnik:
  1. <a>link</a>

Czy da się zrobić tak, żeby po najechaniu na taki link w pasku stanu pojawił np. odnośnik http://forum.php.pl?

Jak macie jakieś pomysły jak prosto osiągnąć takie efekty to byłbym wdzięczny winksmiley.jpg

Ten post edytował Pilsener 15.08.2009, 13:24:25
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
Crozin
post 16.08.2009, 23:29:20
Post #2

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Cytat
- takie, jak każdy inny element liniowy, który można ostylować.
Nie. A definiuje hiperłącze i tyle. Chcesz mieć element liniowy bez żadnego semantycznego znaczenia? Użyj SPAN.

Dla każdego elementu możesz bez problemów używać pseudoklasy :hover. IE6? Olać - zalecane, skorzystać z whatever:hover czy czegoś w tym stylu.

Sam cel też wydaje mi się nieco bez sensu.
W czym tak bardzo przeszkadzają Ci te zmienne w adresie? Czy te przekierowania to główny powód przeciążenia serwera?

A jeżeli już tak bardzo Ci zależy na tym, to proponowałbym tu skorzystać z JS. Zdarzenie click dla A, które w locie tworzy formularz o action równym (tu fragment URLa) z kilkoma inputami oraz go wysyła.
Osób bez JS lub świadomie go wyłączających jest bardzo mało - one nie umrą z powodu kilku zmiennych w adresie, a serwer nie będzie tym przeciążony.
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 14.08.2025 - 21:20