![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 173 Pomógł: 121 Dołączył: 24.09.2007 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co niektórzy z forum, zapewne wiedzą, że poszukuję pracy jako programista i właśnie w tym celu cały czas szkole się z OOP, oraz frameworka Kohana PHP, według mnie idzie mi dobrze (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif)
I to właśnie Was, jako np potencjalnych pracodawców chciałbym zapytać co powinno zawierać takie portofolio, aby Was zainteresowało. Zastanawiam się czy dobrym pomysłem, jest umieszczenie w nim kawałków kodu php, napisanego strukturalnie jak i obiektowo, oraz przykładowo wykonany skrypt, do wglądu dla potencjalnego pracodawcy. Znam kilka języków programowania, a także potrafię CSS i XHTML, i właśnie dlatego zastanawiam się czy warto umieszczać tego typu prace: http://www.link-evolution.pl/portofolio we własnym portofolio? Oczywiście praca do której dałem link nie jest w 100% skończona, ale chodzi o sam sens dawania tego typu prac do portofolio. Ten post edytował erix 14.08.2009, 14:59:22
Powód edycji: [erix] przeniosłem
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 304 Pomógł: 51 Dołączył: 4.02.2005 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@jmail - w wielu firamch (wszystkich? no był jeden wyjątek) z którymi miałem do czynienia jest rozróżnienie stanowisk: webmaster/koder (od html i css), programista (od php, mysql, javascript itp) oraz oczywiście grafik (aby nie było niedomówień (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) ). Takie podejście jakie Ty prezentujesz, nie jest wg mnie czymś dobrym. Programista, jak sama nazwa wskazuje, jest od programowania, nie od pisania htmlu czy stylów (bo html to nie język programowania, a język znaczników) - on ma dostać gotowe statyczne htmle, pod które ewentualnie podepnie to co napisał.
Chociaż nie wszystkie firmy mogą sobie pozwolić na jedno stanowisko więcej i dlatego te pomniejsze zatrudniają omnibusa, który zazwyczaj ma szeroką wiedzę, ale nie tak głęboką w określonych dziedzinach jak wyspecjalizowany programista czy koder/webmaster. Jednak miej na uwadze to, że jeśli Ty tak uważasz i że jeśli Ty tak prowadzisz swoją firmę, nie oznacza że tak wszędzie jest. Koder html/css oraz programista to dwa różne stanowiska pracy, które w niektórych firmach są łączone z różnych względów. Cytat nie znam aplikacji w PHP w której od BackEndu wyznaczano kodera PHP a od frontendu osobnego progrmistę. To muszę Cie zmartwić: w ostatnim zleceniu które realizowałem był programista (ja), koder/webmaster oraz grafik. Jednak to nie moje widzimisie że taki był podział ról, sam zleceniodawca to zaproponował. Ten post edytował -=Peter=- 14.08.2009, 16:44:26 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 14.10.2025 - 12:11 |