|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 14.08.2009 Ostrzeżenie: (0%)
|
Witam
Używam firebird'a, na nim działają 2 bazy, (osobne pliki) Pierwsza baza BAZA.GDB zawiera tabelę NIERUCHOMOSC (między innymi), z unikalnym polem NIERUCHOMOSC.ID Druga baza OBRAZNY.GDB zawiera tabelę ZDJECIA z polem ZDJECIA.ID, będącym odpowiednikiem NIERUCHOMOSC.ID Pytanie jak z tabeli ZDJECIA usunąć te rekordy, których ZDJECIA.ID nie ma odpowiednika w tabeli NIERUCHOMOSCI.ID? Próbowałem znaleźć informację, jak w jednym pytaniu SELECT zawrzeć połaczenia do 2 różnych baz, ale nie znalazłem. Będę bardzo wdzięczny za pomoc, baza ze djęciami sięga już prawie 2GB i obróbka jej zaczyna mulić sprzęt. Darek |
|
|
|
![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 352 Pomógł: 53 Dołączył: 10.08.2009 Ostrzeżenie: (0%)
|
a no tak. cudowny kochany IBExpert on koniecznie chce pliku ^^
no cóż. co zrobić (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) spróbuj to http://www.clevercomponents.com/products/d.../ibdatapump.asp ale najpierw obejrzyj ten topic http://forums.devshed.com/firebird-sql-dev...ses-392083.html |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 14.08.2009 Ostrzeżenie: (0%)
|
Datapump wymagałoby zrobienia tablicy NIERUCHOMOSC w drugiej bazie OBRAZY, załadowania jej aktualnymi danymi, zrobienia porządków, i jej usunięcia, ale to dzieje się na żywym organizmie i trochę się boję. Mogę zalogować się lokalnie na serwerze i podać w skrypcie IBExpert'a pliki, ale dalej nie wiem jak zmusić go do wybrania danych z dwóch baz, anie jak skonstruować samo zapytanie
Delete from [obrazy].zdjecia where (select [baza].nieruchomosc.id = [obrazy].zdjecia.id ) is null chodzi o to, że warunek jest negatywny, czyli muszę usunąć te zdjęcia, które nie mają już odpowiednika w tabeli nieruchomosc..... Problem: stworzenie 2 połączeń do dwóch różnych baz polecenie odwołujące się do tabel w tych różnych bazach składnia warunku, którego spełnienie kasuje dany record (może lepiej byłoby jakąś pętlę? Ale nie mam ppjęcia jak siedo tego zabrać, o eksperymentach mogę mówić dopiero jak uda mi się przejść pkt. 1 :-) |
|
|
|
damaflo zapytanie do tabel w dwóch róznych bazach 14.08.2009, 12:25:11
jmail jeszcze powiedz, że zdjęcia jako bloby do bazy wsa... 14.08.2009, 12:37:41 
damaflo Tak, zdjęcia wsadziłem blobem, problem w tym, że n... 14.08.2009, 12:51:50
jmail a nie moze to być jakiś programik w Delphi na przy... 14.08.2009, 14:24:40 ![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 24.12.2025 - 18:31 |