![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 686 Pomógł: 0 Dołączył: 10.11.2008 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Witam,
Probuje ogarnac jak dziala active record juz od 2 dni, potrzebuje tego zeby napisac moja pierwsza porzadna aplikacje obiektowa. Natknalem sie na jakies marne materialy w internecie na ten temat, grzebalem na forum i ciagle malo rozumiem, wiem ze chodzi tutaj o mapowanie tabeli na obiekty ale z implementacja mam juz problem, jesli ktos moglby mi wytlumaczyc kilka rzeczy bede wdzieczny. Oto co do tej pory napisalem z pomoca kolegow a zaraz zadam pytania (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Powyzej mamy klase opakowujaca polaczenie z baza danych, no i tutaj raczej nie ma jakis niespodzianek, wszystko jasne Teraz kolejna klasa :
No i tutaj zaczynaja sie schody, po pierwsze co oznacza ten zapis ?
Głownie chodzi mi o odwolanie sie za pomoca dwukropka, czy $db jest zmienna statyczna ze w taki sposob jest tutaj odwolanie ? Nastepnie kolejny rzecz, po dyskusjach z kolega powiedzial mi ze jednak lepiej byloby klase Active Record rozbic na dwie klasy aby zrezygnowac z funkcji statycznej find() , wyglada to wtedy tak :
W tym przypadku nie rozumiem dlaczego jest to rozbite na dwie klasy, tzn wiem dlaczego ale nie znam mechanizmu rzadzacego tym procesem, no i sprawia mi klopot zrozumiene tej linijki :
nie wiem poprostu czy db jest metoda czy zmienna no i jak to powinno dzialac ...... Licze ze znajdzie sie dobra dusza ktora przyblizy mnie od zbudowania mojej aplikacji (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Ten post edytował Wolfie 13.08.2009, 12:43:57 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 316 Pomógł: 36 Dołączył: 2.04.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pewnie bardziej niż tamto (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) . Ale wciąż nie rozumiem dlaczego ze zmiennej db czynisz publiczną. Nie wiem co powiedzą inni, ale przynajmniej ja tak nie programuję dopóki nie jest to absolutnie niezbędne. Jest milion innych rozwiązań twojego problemu więc radzę żebyś się wysilił i znalazł rozsądniejsze.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 13.10.2025 - 21:48 |