![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 259 Pomógł: 0 Dołączył: 12.07.2009 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Potrzebuje zamieniać pojedyńcze znaki <,>, & i inne, ale jednocześnie chciałabym, żeby znaczniki HTML pozostawały niezmienione. Czyli <p> pozostaje <p> ale < jest zamieniane na odpowiednią encje.
Jest taka funkcja? Bardzo jej potrzebuję.. pozdrawiam Jola |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 259 Pomógł: 0 Dołączył: 12.07.2009 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
dr_bonzo ja w bazie danych nie trzymam całych stron. Może to błąd? Ale do pliku index.php podpinam funkcją include nagłówek, stopkę i inne stałe elementy szablonu. A jedynie to co się zmienia, czyli np treść artykułów pobieram z bazy. I właśnie problem w tym, że zwykle nie mam w tekstach żadnych znaków dziwnych (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) i dlatego nie musiałam zamieniać ich na encję ale ostatnio kilka takich wstawiłam w treść i już Validator informuje o błędzie. Dlatego spróbowałam użyć funkcji htmlspecialchars no i mi się wszystkie znaczniki paragrafów posypały (IMG:style_emoticons/default/sad.gif)
Teraz dopiero dostrzegłam jakim problemem są znaczniki HTML w treści strony, dawniej widziałem tylko trudność w ich wstawianiu. A teraz już widzę, że jak nie da się ich odróżnić od tekst/treści to jest problem z funkcjami właśnie na treść działającymi. Powiedz czy jest jakieś inne rozwiązanie niż te inne znaczniki? pozdrawiam serdecznie Jola postscriptum czy mógłby mi ktoś wskazać jakieś porównanie tych różnych systemów znaczników? albo króciuteńko napisać? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 12.10.2025 - 14:20 |