![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 67 Pomógł: 0 Dołączył: 9.12.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
News jest na głównej stronie w3c.org i tu http://republika.onet.pl/38081,26,1,51,fabryka.html
Skupią się teraz w większym stopniu na HTML5. Co robić w takim razie? . 31 grudnia kończy się wsparcie dla XHTML 2/ Zawsze pisałem strony zgodne ze standardami XHTML. Jak myślicie, czy przestać używać teraz XHTML czy zostać przy nim? Ten post edytował Matado 7.07.2009, 20:42:59 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 381 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Żeby został wprowadzony to wcześniej korporacje musiałyby się dogadać co do kluczowych elementów. A niestety każdy martwi się o własny interes przy okazji robiąc wszystko żeby konkurencji to samo się nie udało. Do tego zmiany proponowane przez whatwg różnią się od tego co jest zawarte na stronach W3C. Część nowych elementów (jak np. nav) została wprowadzona mimo, że nie ma koncepcji po co to komu - takie damy coś a później się wymyśli czy z tym zrobić. Minie jeszcze wiele lat zanim ten HTML będzie użyteczny. IE8 w ogóle nie wspiera.
Cytat Nie jestem zwolennikiem XHTML'a ani tym bardziej jakiegoś ograniczania kodera. Sorry, ale sam sobie przeczysz. To właśnie XHTML 2.0 był szansą na uniezależnienie. Wystarczyło pociągnąć Xlink oraz Xforms i można było spokojnie robić stronę na dowolnym XMLu z twoimi własnymi elementami*. A co mamy teraz? A możnaby dodać to, nie sramto będzie lepsze. Co chwila czytam takie opinie. HTML 5 jest nierozszerzalny jak na razie. * Do tego dołożyć porządny semantyczny opis elementów jako nowy plik np. ze skladnią CSS. Jak czytam o mikroformatach niedobrze mi się robi. To jak javascript inline. Ciekawe kiedy w końcu do tego dojdą? Pewnie jak każdy element będzie miał po 20 "semantycznych" klas. Jak widać nie jestem zbytnim zwolennikiem tego HTMLa. A jeszcze chciałbym się zapytać bo nikt na zagranicznych forach nie był mi w stanie odpowiedzieć. Czy XHTML 1.x jeszcze formalnie istnieje? Od strony przeglądarki. Ponieważ XHTML 5 pomija definicję DTD w związku z czym przeglądarki akceptują elementy z przestrzeni nazw XHTML 5. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 5.10.2025 - 08:42 |