![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 12.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam! Od niedawna zajmuję się PHPem i MySQLem.
Mam problem, mianowicie mogę zaprojektować bazę na dwa sposoby. W bazie mam kilka głównych tabel. Jedna z tabel zawiera elementy "A", inna "B". Każdy element "B" nawiązuje (należy) do jakiegoś elementu "A". Zastanawiam się, czy lepiej wszystkie elementy "B" trzymać w jednej tabeli, czy tworzyć osobne tabele dla każdego rekordu "A", które by zawierały te elementy, czyli: TABELA B |pole1 | pole2 | pole3 .... | A | czyli są wszyskie pola + pole A które mówi, do jakiego elementu A należy dany rekord drugi sposób: TABELA B1 |pole1 | pole2 | pole3 .... | TABELA B2 |pole1 | pole2 | pole3 .... | itd. czyli wszystkie pola, bez pola A: zamiast tego id rekordu z A dodaje do nazwy. Takie tabele "B" byłyby (chyba) dwie dla każdego rekordu "A". Oprócz tego inny problem: Rekordy "A" trzymają też pewną listę id i znów dwa sposoby, jak to robić: dodatkowe pole w "A" 'pewne_id' które zawiera: "id1;id2;id3;id4;...;idn" gdzie idx to wartość id, a ; to seperator. drugi sposób: Dla każdego rekordu w "A" nowa tabela: TABELA pewne_id1 której rekordami są id1 id2 id3 itd (jedno pole zawiera) Te listy id też (chyba) są dwie dla każdego rekordu w "A". Mam nadzieję, że dosyć zrozumiale opisałem (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 559 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat Mam nadzieję, że dosyć zrozumiale opisałem Byloby bardziej zrozumiale, jakbys napisal to na konkretnych danych a nie jakiś A B gdzie po drugim zdaniu zaczyna sie to wszystko zlewac w jeden wielki belkot (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Cytat TABELA B No raczej tak. choc glowy nie dam bo nie jestem pewien czy mowimy o tym samym|pole1 | pole2 | pole3 .... | A | czyli są wszyskie pola + pole A które mówi, do jakiego elementu A należy dany rekord Cytat drugi sposób: Jak wyzej
Dla każdego rekordu w "A" nowa tabela: TABELA pewne_id1 której rekordami są id1 id2 id3 itd (jedno pole zawiera) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 5.10.2025 - 22:55 |