![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 178 Pomógł: 51 Dołączył: 7.01.2009 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Ostatnio zmagałem się z polskimi znakami w bazie danych mysql. I o dziwo poradziłem sobie z tym problemem. Ale jak widać na krótko. Dodałem wtedy kilka wierszy polskich znaków: wiersze wyświetlały się prawidłowo - żadne znaki nie zostały zamienione. Również przy pobieraniu wierszy przez parser php nic się nie działo. Potem napisałem funkcję dodającą teksty do tejze tabeli: kolejny test pozytywny. Wszystko ładowało się ok. Dopiero teraz, gdy zrobiłem to na przeglądarce mozilli w innym kraju (tu: inny komputer) - wszedłem na mojego ala cms i dodałem kilka wierszy. Niestety znowu myql zamienia polskie znaczki na dziwne znaczki. Np.:±¶ææ¶¶¶¶¶¶¶ñó󳿼¼¼êê±¶¶. Jak zrobić, aby przywórcić stan bazy sprzed kilku dni?? Pozdrawiam! |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 0 Dołączył: 2.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, piszę tu by nie zakładać kolejnego tematu o... no właśnie (IMG:style_emoticons/default/worriedsmiley.gif)
Testuję mój skrypt na localhoście (ubuntu 9.04, najnowszy mysql, php, phpmyadmin poinstalowane) i na serwerze w sieci (byethost). Na obu są piękne krzaki i krzewy (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Teraz tak : - przeglądałem wszystkie możliwe tematy, porady... cokolwiek... i nic Czasami jak poustawiam to treść do bazy danych dodawana jest bez krzaków ręcznie (w konsoli - localhost), albo przez PMA (na localu i serwerze), ale jeszcze nigdy nie dodało dobrze przez skrypt. Oczywiście próbowałem różnych konfiguracji, nawet prostych - wszystko jednakowo, ale bez efektów. Męczyłbym się dalej, ale już ręce opadają po tych paru godzinach spędzonych przy bazie danych i jednym, prostym skrypcie... Skrypt :
<< host itd. dobrze wpisuję, bo samo dodawanie działa (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) ale krzaki.... przez phpMyAdmin ustawiam wszystko - baza danych (utf8_polish_ci / próbowałem też utf8_unicode_ci , utf8_general_ci, latin2) to samo z tabelą i zawartością. Efekt? Dodawanie przez phpMyAdmin działa - w samej bazie nie ma krzaczków - ale na stronie już są (strona kodowana w utf-8 ). przez konsolę (localhost) także próbowałem już różnych ustawień... i tutaj też 0 efektów... jedynie to ręcznę wpisywanie w konsoli insert into... działa... (IMG:style_emoticons/default/sadsmiley02.gif) pomocy |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 11.10.2025 - 11:49 |