![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 17.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Dostałem zadanie na zajęciach, mianowicie napisać w pythonie interfejs dla php. Dokładnie chodzi o to aby przekazywać z php parametry do pythona, który będzie coś z nimi robił i zwracał wyniki. Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić w ogóle jak pisać api i rozwiązać komunikację między różnymi językami? Nigdy podobnego tematu nie ruszałem stąd te braki (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) Z góry thx za wszelkie wskazówki! |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 35 Pomógł: 0 Dołączył: 28.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, Dostałem zadanie na zajęciach, mianowicie napisać w pythonie interfejs dla php. Dokładnie chodzi o to aby przekazywać z php parametry do pythona, który będzie coś z nimi robił i zwracał wyniki. Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić w ogóle jak pisać api i rozwiązać komunikację między różnymi językami? Nigdy podobnego tematu nie ruszałem stąd te braki (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) Z góry thx za wszelkie wskazówki! Opakuj sobie po stronie PHP w jakąś klasę kilka wywołań xmlrpc, a po stronie Pythona napisz sobie (tips&tricks: napisałem Ci już poniżej) wielowątkowy serwer i masz komunikację. Kod #!/usr/bin/env python
# -*- coding: utf-8 -*- import SocketServer import SimpleXMLRPCServer IP_ADDRESS = '127.0.0.1' PORT = '6666' def do_request(args): print 'Args from PHP: %s' % args class AsyncXMLRPCServer(SocketServer.ThreadingMixIn, SimpleXMLRPCServer.SimpleXMLRPCServer): """ Multi-thread implemantation. Threaded mix-in """ pass if __name__ == '__main__': # Register functions and run server. server = AsyncXMLRPCServer((IP_ADDRESS, PORT), SimpleXMLRPCServer.SimpleXMLRPCRequestHandler, allow_none=1) server.register_function(do_request, 'do_request') print 'Listing on %s port %d' % (IP_ADDRESS, PORT) server.serve_forever() Ten post edytował ska 6.08.2009, 17:23:51 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 14.10.2025 - 00:32 |