![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 0 Pomógł: 0 Dołączył: 6.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, chce zrobić grę MMORPG. Od czego zacząć? (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/biggrin.gif)
PS. Jestem nowy (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif) , nie bijcie. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 335 Pomógł: 34 Dołączył: 9.11.2005 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Muszę to napisać. Ludzie mają naprawdę nasrane w głowach. Pewnie każdy z Was chciał mu to napisać, ale nie wiedział jak. Czy Ty myślisz, że ktoś umie trochę php i mysql i sobie pstryknie palcami i napisze sobie skrypt, na którym stoi allegro lub może sobie napisze skrypt wyszukiwarki google (+ bot google + te wszystkie inne zbędne moduły)? To są wielomiesięczne, a nawet i wieloletnie prace wielkich grup programistycznych. Myślisz, że sam napiszesz grę typu Simsy i w dodatku w wersji przeglądarkowej? Z Twoim (nie)wielkim doświadczeniem w programowaniu (tak zakładam, a to dlatego chociaż, że nawet nie znasz obiektówki) możesz to pisać 5 lat. Najpierw się naucz dobrze php, mysql, javascript, następnie ajaxa (te dwa ostatnie bardzo się przydają w grach on-line), no i do tego jakaś wersja htmla (na obecne czasy to xhtml) i css (bo tych dwóch ostatnich nie wymieniłeś, że umiesz). Później sobie kup zeszyt 100 kartkowy i cały wynotuj, a co ma w nim być zapewne pytasz, a więc plan gry, założenia gry, postacie jakieś, miasto, galaktyka (nie wiem jak to chcesz, to tylko przykłady), opcje, konfiguracja itp. Dopiero później weź się za pisanie. Ale i tak dam sobie rękę uciąć, że nie wiedziałbyś od czego zacząć. Trochę spadłem z fotela, jak przeczytałem, że chcesz zacząć od logowania, skoro nic innego nie masz naszykowanego. Będę kończył ten monolog, bo i tak pewnie go nie rozumiesz i będziesz dalej się upierał, że będziesz pisał grę on-line.
P.S.: Teraz doczytałem Twój ostatni post, że dla czystej edukacji chcesz pisać. Hmm.. ja np. dla czystej edukacji (edukacji Zend Frameworka) piszę sobie system ogłoszeń. Może się to wydawać proste, ale poznaję co raz to dogłębniej ten świetny framework. Więc skoro chcesz dla czystej edukacji na localhoście, to weź sobie napisz też coś takiego, albo np. napisz własny system logowania, żeby było w 100% zabezpieczone, z podziałem na grupy/role użytkowników itp. Pzdr... |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 14.10.2025 - 03:08 |