![]() |
![]() |
![]()
|
|
Admin Techniczny Grupa: Administratorzy Postów: 2 072 Pomógł: 93 Dołączył: 5.07.2005 Skąd: Olsztyn ![]() |
PHP i MySQL. Tworzenie stron WWW. Vademecum profesjonalisty
(IMG:http://helion.pl/okladki/125x163/phmsv3.jpg) @helion Książka polecana przez wszystkich dla początkujących, nie wiesz od czego zaczać to to jest jeden z lepszych wyborów (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 29.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Poziom merytoryczny jest niestety niski. Książka opisuje podejście do programowania w PHP z czasów, gdy ten język był prostszym zamiennikiem Perla. Nagminne jest mieszanie strukturalnego kodu PHP z HTML, bezmyślne tworzenie rozwiązań trudnych w utrzymaniu. Brak takiego podejścia do problemów, które polega na zastanowieniu się nad istotą problemu, podzielenie problemu na mniejsze, wykazanie zależności i znalezienie najefektywniejszego podejścia. Nie stosowanie technik programowania obiektowego można wybaczyć, co prawda znajduje się tam jeden rozdział na ten temat, ale z niego kompletnie nic nie wynika, ale złe podejście do rozwiązywanie problemów już nie (pisząc strukturalny kod też można oddzielić część logiki biznesowej od widoku, też można pisać prosty do utrzymania kod, chociaż jest to trudniejsze - da się!).
Książka nie opisuje tego co jest obecnie najbardziej istotne, tj. stosowania podstawowych wzorców projektowych (nie ma nawet słowa na temat MVC, nawet w wersji model+controler jako infrastruktury), odpowiedniego podejścia obiektowego, zagadnień odpowiedniego planowania pracy (od strony technologicznej ale także każdej innej). Studium przypadku to kod niskiej na obecne standardy jakości, który zostałby w obecnych czasach jak najszybciej wymieniony. Już nawet w firmach, które budują rozwiązania o dużym stopniu ryzyka, a zatem nieco przestarzałe technologiczne (nowe technologie są zbyt nowe i niebezpieczne do wdrożenia), stosują techniki o klasę nowsze niż to co proponują Thomson i Welling. Zwiedziony dobrymi opiniami kupiłem tę książkę kilka lat temu w nadziei, że nauczy mnie odpowiedniego sposobu programowania. Niestety bardzo się zawiodłem i później straciłem bardzo dużo czasu na oduczenie się złych nawyków. Książka oczywiście jest dobra dla hobbystów, którzy od czasu do czasu chcą stworzyć prostą stronę dla przyjaciół i dla siebie, wspartą "dynamicznym" generowaniem treści ze strony PHP, nie nadaje się natomiast dla programistów, bo czas włożony w przeczytanie książki i oduczenie się nieprzystających do rzeczywistości technik jest dłuższy niż wzięcie się za coś mniej archaicznego, a bardziej ambitnego! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 13.10.2025 - 13:18 |