|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 3.08.2009 Ostrzeżenie: (0%)
|
witam, mam pytanko odnośnie kodowania UTF-8 i ANSI. Dokładniej chodzi mi o taki fakt.
Wrzuciłem na serwer dokument tekstowy dor1.txt, zapisałem go z kodowanie UTF-8 tak aby mieć polskie znaki, jednak kiedy przy pomocy flasha i PHP modyfikuje treść tekstu na stronie i zapisuje, na serwerze plik zmienia swoje kodowanie na ANSI i wyskakują krzaki zamiast polskich znaków. plik php wygląda tak: Kod: <?php // zmienna $dane, która będzie zapisana // może także pochodzić z formularza np. $dane = $_POST['dane']; $dane = "dor1=$tekst"; // przypisanie zmniennej $file nazwy pliku $file = "dor1.txt"; // uchwyt pliku, otwarcie do dopisania $fp = fopen($file, "w"); // blokada pliku do zapisu flock($fp, 2); // zapisanie danych do pliku fwrite($fp, $dane); // odblokowanie pliku flock($fp, 3); // zamknięcie pliku fclose($fp); ?> Czy coś trzeba dopisać żeby plik po modyfikacji nie zmieniał swojego kodowania? ponieważ jestem nowy i totalnie blady w tematyce php prosilbym o latwe rozwiazanie. Szukalem i probowalem wiele rozwiazan, niestety zadne nie przynioslo efektu. pozdrawiam |
|
|
|
Zyx Kodowanie samo się nie zmienia - informacja o jego... 4.08.2009, 06:18:43
skrzypek1364 tak próbowałem wyświetlić plik niezmodyfikowany i ... 4.08.2009, 11:30:51 ![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 1.04.2026 - 20:21 |