![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 726 Pomógł: 20 Dołączył: 8.12.2005 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zastanawiam się w jaki sposób oznaczać nieprzeczytane wiadomości użytkowników.
Teoretycznie można oznaczać przeczytane w pliku cookie usera. Ale zastanawiam się jakie znacie inne rozwiązania, bo przy tym użyciu cookie pojawia się problem nie akceptowanie przez przeglądarki i ew. utrata pliku. Zastanawiam się czy nie lepiej było by to ewidencjonować w bazie, ale to ozacza że każdy użytkownik musi miec swoją tabelę. Choć wydaje się to dość proste, bo oznacza realnie jednego select i jednego inserta, ale generuje pewne obciążenie jeżeli mamy paruset usererów i przy tym paredziesiątysięcy postów. Bo oznacza to pareset tabel. Ten post edytował Wykrywacz 27.02.2007, 16:00:39 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 447 Pomógł: 191 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
odświeżam temat, również chciałbym osiągnąć ten sam efekt
ja myślałem nad takim rozwiązaniem (które już było przedstawione) że są 3 kolumny id, user_id, unread_post z tym że jak ktoś słusznie zauważył - po napisaniu posta tworzy sie tyle rekordów co ilość użytkowników inna możliwość (którą sami ocencie, niewiem czy wypali) do tabeli userów dodać kolumne unread_posts, i dodawać do niej po przecinku id postów, wtedy zapytanie będzie jedno
objaśnienie do zapytania : 1. niewiem czy [unread_posts`=`unread_posts`+',(id_posta)' to prawidłowe łączenie stringów w sql, jeśli nie to poprawcie. 2. `user_id`!=(id_uzytkownika_piszacego_post) - zaladam że user który właśnie wysłał post automatycznie go przeczytał. korzystanie z takiej bazy nie przeczytach postów: pobieranie wiersza, następnie rozdzielenie na tablicy przy pomocy
i dalej już chyba wiadomo teraz po wejściu do każdego tematu, (zakładam że id postów są w tablicy $posts_id)
-nie jestem pewny czy tego typu odejmowanie tablicy od tablicy jest prawidłowe i zapytanie
-------------------- :)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 19:02 |